Seksuelle overgreb

Om seksuelle overgreb

Seksuelle overgreb

Et seksuelt overgreb kan ske på mange måder. Det gør det svært at definere på en måde, der omfatter alle typer overgreb. Verdenssundhedsorganisationen WHO (World Health Organization) definerer seksuelt misbrug af børn således:

Seksuelle overgreb mod børn er, hvis man inddrager børn i seksuelle aktiviteter, som de på grund af deres alder og udviklingsniveau ikke fuldt ud kan forstå og overskue konsekvenserne af, og som de derfor ikke er i stand til at give deres samtykke til. Samtidig med at det overskrider samfundets lovgivning og den almindelige sociale moral.

Der er desuden tale om seksuelle overgreb, hvis der ikke er jævnbyrdighed mellem de involverede parter. Det kan for eksempel være, når en voksen eller ældre teenager udnytter et barns tillid til at få tilfredsstillet sit seksuelle behov. Bruges den manglende jævnbyrdighed til at opnå seksuel tilfredsstillelse, er der tale om et seksuelt overgreb.

Typer af overgreb

1. Krænkelser kan ske uden kropslig kontakt mellem krænker og barn. Det kan for eksempel være ved seksuelt betonet snak, chat, at være udsat for at en blotter sin kønsdele, at have været tvunget til at overvære seksuelle handlinger i form af andre, der havde samleje eller pornografisk materiale.

2. Overgreb kan indebære kropslig kontakt mellem krænker og barn. Det kan for eksempel være ved beføling af barnet udenpå kroppen inkl. kønsorganer, tungekys, onani, osv.

3. Overgreb kan indebære indtrængen, for eksempel ved vaginalt, analt og oralt samleje, samlejelignende handlinger, indtrængen af fingre, genstande og ved vold.

Der er tale om incest, når de seksuelle krænkelser begås af en beslægtet voksen, eller når der forgår seksuelle krænkelser mellem søskende.

Læs om digitale overgreb ved at klikke her.
Læs om grooming her ved at klikke her.

Artikler

30. august

Professionel kontakt med en senfølgeramt borger

I mødet med en voksen med senfølger efter seksuelle overgreb i...
30. august

Vi formidler viden om senfølger

Hos CSM Centrene vil vi rigtig gerne dele ud af den...
30. august

– Det er hårdt at være pårørende

Christina Palm ved, hvor hårdt det er at være pårørende til...