Seksuelle problemer

Problemer med lyst og nydelse

Når man har været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, kan man udvikle problemer med at få etableret en voksen seksualitet. Det kan blandt andet være svært at give sig selv lov til at mærke lyst og nydelse.

Det kan være svært at give sig selv lov til at mærke lyst og nydelse, når man har været udsat for seksuelle overgreb. Ikke kun seksuelt, men især seksuelt. Lyst kan være forbundet med skam. Mange får tanker om, at hvis de nyder sex som voksne, betyder det, at de nød overgrebene som barn. Det kan blandt andet skyldes, at de ofte får indre billeder af krænkeren i forbindelse med sex. De har ikke fået hjælp til at skelne mellem overgreb begået mod et barn og et ligeværdigt, frivilligt seksuelt forhold mellem to voksne, der elsker hinanden.

Mange er ikke klar over, at det er helt almindeligt og naturligt, at der hos barnet kan opstå fysisk nydelse og også orgasme i forbindelse med overgreb. Det bruger krænkeren ofte som argument i sin manipulation af barnet til at få barnet til at tro, at det har et medansvar for krænkerens forbrydelse. Men fysisk nydelse hos barnet er ikke ensbetydende med, at det er en frivillig eller ligeværdig relation. Et barns krop er allerede tidligt udviklet, men psykologisk er barnet ikke parat til seksuelle forhold. Barnets seksualitet er mere legende, nysgerrigt udforskende og ubekymret. Det er ikke en voksenseksualitet. Ofte vil der i øvrigt, ved siden af den kropslige nydelse, barnet kan opleve, være stærke følelser af angst, skam og forvirring, når overgrebene foregår og bagefter.

Det er også svært at føle nydelse, hvis man enten prøver at kontrollere hele samværet eller omvendt helt underkaster sig, og lader den andens lyst sætte rammerne for samværet. Et tilfredsstillende seksuelt samvær kræver, at begge parter føler, at de har en vis kontrol over og indflydelse på det fælles sexliv, og at de kan give sig hen til deres partner i tryg forvisning om at blive taget vare på, og at den anden overholder deres grænser.

Artikler

30. august

Professionel kontakt med en senfølgeramt borger

I mødet med en voksen med senfølger efter seksuelle overgreb i...
30. august

Vi formidler viden om senfølger

Hos CSM Centrene vil vi rigtig gerne dele ud af den...
30. august

– Det er hårdt at være pårørende

Christina Palm ved, hvor hårdt det er at være pårørende til...