Senfølger

Følelser og tanker

Problemer med følelser

Der er mange svære følelser forbundet med at være blevet seksuelt misbrugt. Det kan være følelser som skyld og skam, da et barn for eksempel kan komme til at tro, at det har et medansvar for, at overgrebene har fundet sted. Det kan også være angst og selvbebrejdelser, ensomhed og tristhed, håbløshed og magtesløshed, eller man kan have problemer med vrede og temperament.

Fælles for mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, er, at man kan have problemer med at mærke, rumme og udtrykke sine egne følelser på en god måde. Hos nogle kan det at mærke følelser skabe så stor angst, at man har gjort det til en bevidst/ubevidst vane at lukke ned for sine følelser. Når man gør det, har man derfor også svært ved at mærke positive følelser.

Har man problemer med at udtrykke og håndtere følelser, fører det ofte til, at man udtrykker dem på andre måder. Det kan føre til selvdestruktive handlinger som for eksempel misbrug af alkohol eller af sin seksualitet, at skære i sig selv, udvikle tvangshandlinger eller spiseforstyrrelser. Når følelserne er værst, kan de føre til selvmordstanker og i yderste nød til selvmordsforsøg.

 

Problemer med tanker

Tanker og følelser er tæt forbundne, og der er mange ubehagelige tanker forbundet med at have været udsat for seksuelle overgreb som barn. Tanker, som er knyttet til de svære følelser og plager en dagligt. Det at tænke dårligt om sig selv og/eller om andre mennesker kan fylde så meget, at man har svært ved at være tilstede i nuet. Koncentrationsbesvær, hukommelses- og opmærksomhedsproblemer kan derfor godt være en senfølge.

Nogle oplever, at de mange tanker melder sig om aftenen og kan give søvnproblemer. Man kan komme ind i en ond cirkel, hvor de negative tanker bliver selvforstærkende, kritiske og fordømmende, og det bliver svært at koncentrere sig og leve og fungere i et almindeligt liv.

Tankerne kan naturligvis også handle om traumerne og de overgreb, man har været udsat for, og de kan kredse om uretfærdighed og de ubehagelige erindringer, man har.

Artikler

30. august

Professionel kontakt med en senfølgeramt borger

I mødet med en voksen med senfølger efter seksuelle overgreb i...
30. august

Vi formidler viden om senfølger

Hos CSM Centrene vil vi rigtig gerne dele ud af den...
30. august

– Det er hårdt at være pårørende

Christina Palm ved, hvor hårdt det er at være pårørende til...