image_print
Seksuelle overgreb

Forekomst

Seksuelle overgreb i barndommen er svære at opgøre i præcise tal, men der findes mange danske og internationale undersøgelser, der viser, at det sker alt for ofte i børns liv.

Seksuelle overgreb mod børn er et stort samfundsmæssigt problem både i Danmark og i resten af verden. I en dansk undersøgelse foretaget af Elklit et al. (2002) viste det sig, at 2,6 procent af pigerne og 0,5 procent af drengene i aldersgruppen 13-15 år havde været udsat for seksuelle overgreb i barndommen.

Et litteraturstudie fra 2009, der involverede studier fra 22 lande (dog ikke Danmark) skønnede, at 7,9 procent af alle mænd og 19,7 procent af alle kvinder har været udsat for seksuelt misbrug i en eller anden udformning inden deres 18. leveår (Pereda, Guilera, Forns & Gomez-Benito, 2009).

En undersøgelse* fra 2014 fra Syddansk Universitet har vist, at to procent af en årgang er udsat for alvorlige seksuelle overgreb i kombination med psykisk og fysisk mishandling og omsorgssvigt.

Det er ikke alle, der krænkes seksuelt i barndommen, som udvikler senfølger. Socialstyrelsen i Danmark henviser således til en undersøgelse fra 1999, der viser, at 60 – 80 procent udvikler senfølger og har brug for behandling og hjælp.

Videnscenter for Psykotraumatologi, Syddansk Universitet, vurderer, at der i Danmark er mindst 60.000 – 80.000 personer, som har behandlingskrævende senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen. Hvert år kommer yderligere 1.300 til.

* Armour, Elklit Christoffersen, 2014.

Artikler

30. august

Professionel kontakt med en senfølgeramt borger

I mødet med en voksen med senfølger efter seksuelle overgreb i...
30. august

Vi formidler viden om senfølger

Hos CSM Centrene vil vi rigtig gerne dele ud af den...
30. august

– Det er hårdt at være pårørende

Christina Palm ved, hvor hårdt det er at være pårørende til...