Seksuelle problemer

Hyperseksualitet

Når man har været udsat for seksuelle overgreb i løbet af opvæksten, kan man udvikle problemer med at få etableret en voksen seksualitet. Det kan blandt andet vise sig ved hyperseksualitet.

En del personer, der har været udsat for seksuelle overgreb som børn, kan udvikle et mønster af det, vi kalder hyperseksualitet. I stedet for at prøve at undgå sex, er de meget seksuelt aktive, men på måder, hvor de ikke passer på sig selv. De kan for eksempel have mange, skiftende sexpartnere inden for kort tid, og dyrke sex med partnere, som de ikke kender særlig godt. Nogle beskriver, hvordan de tillader mænd at gå langt ud over deres grænser, fordi de ikke føler sig værdifulde nok til at stille krav om at blive behandlet med respekt og omsorg. Andre føler sig kun værdifulde, når de tilbyder sig seksuelt. Det er for dem blevet den primære kilde til kontakt og bekræftelse. Nogle bliver prostituerede eller sugardater.

Det kan lyde uforståeligt, at mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, kan have sådan en adfærd. Men det er meget almindeligt og forståeligt, hvis man ser, hvordan det er en søgen efter kontakt og bekræftelse af, at de er noget værd. I nogle tilfælde kan det også være en ubevidst måde at håndtere sine senfølger på. Det er det, vi kalder gentagelsestvang, hvor personen ubevidst genskaber situationer, som har visse lighedspunkter til fælles med de tidligere overgreb, men hvor de selv er mere i kontrol, end de var som barn. I mange tilfælde udsætter personen sig for fare for at blive udsat for et nyt overgreb, for at få en kønssygdom eller at blive uønsket gravid.

Artikler

30. august

Professionel kontakt med en senfølgeramt borger

I mødet med en voksen med senfølger efter seksuelle overgreb i...
30. august

Vi formidler viden om senfølger

Hos CSM Centrene vil vi rigtig gerne dele ud af den...
30. august

– Det er hårdt at være pårørende

Christina Palm ved, hvor hårdt det er at være pårørende til...