image_print
Tema // Brugere, Fagpersoner, Pårørende, Senfølger

Vi forsøger at gøre en forskel

Pernille Holck Draborg og Lisbeth Pape Lind er frivillige hos CSM Syd – Frivilligsektion, hvor de forsøger at hjælpe voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen til at få et bedre liv.

Af Julie Kjær Andersen

De er to vidt forskellige steder i deres liv. Den ene er 26 år og pædagog, den anden er 69 år og pensioneret folkeskolelærer, men fælles for Pernille Holck Draborg og Lisbeth Pape Lind er, at de har valgt at være frivillige hos CSM Syd – Frivilligsektion. Her hjælper de voksne med senfølger efter seksuelle overgreb.

Efter et år som folkepensionist gik det op for mig, at jeg savnede noget. Jeg savnede min kollegaer, og jeg savnede, at der var nogle, der kunne bruge mig. Jeg har kendt mennesker tæt på mig, der har været udsat for seksuelt misbrug, så derfor blev det hos Center for Seksuelt Misbrug, at jeg blev frivillig, siger Lisbeth Pape Lind, der begyndte som frivillig i februar 2017.

Det var igennem en skoleopgave, at Pernille Holck Draborg første gang kom i kontakt med centeret.

Jeg vidste, at jeg gerne ville være frivillig her, men da jeg arbejdede på et børnehjem med skæve arbejdstider, havde jeg ikke mulighed for det. Da jeg så stoppede der, ringede jeg til centeret og spurgte, om jeg måtte komme i en jobpraktik hos dem. Derfor startede jeg med at arbejde fuld tid heroppe i 13 uger, og siden er jeg fortsat som frivillig, siger Pernille Holck Draborg.

Brugerne bliver mødt med respekt

Som frivillig hos CSM Syd – Frivilligsektion bliver du uddannet i at rådgive mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb, og du får tilbudt forskellige kurser, så du bedst muligt kan hjælpe de mennesker, der kommer i centeret.

Jeg startede i Åben Stue, der er et fristed for brugerne. Her kommer de og snakker om vind og vejr, bøger, film og alle mulige hverdagsting. Der er vi altid flere frivillige til stede, så hvis der er en, der bliver ked af det, så kan vi tage den person med et andet sted hen for at snakke. For i Åben Stue snakker vi ikke om overgreb eller senfølger, siger Lisbeth Pape Lind.

Centeret tilbyder også brugerne individuelle samtaler med de frivillige.

Hvis du er rådgiver, skal du have en psykisk robusthed med dig, så du kan ligge historierne fra dig, når du går hjem. Men det vigtigste i de samtaler er, at man viser almindelig medmenneskelighed, respekt og forståelse for det menneske, du sidder overfor, siger Pernille Holck Draborg.

Vi er ikke uddannede behandlere, så vi tilbyder ikke terapi eller udsætter mål for de her rådgivningssamtaler. Vi tilbyder en ligeværdig relation, og det, vi snakker om, er reelt noget, som brugerne bestemmer, siger Pernille Holck Draborg.

Stolthed og glæde

Selvom historierne nogle gange kan være hårde, så går både Pernille Holck Draborg og Lisbeth Pape Lind hjem med et smil på læben.

Jeg går ofte hjem med en stolthed over, at der er mennesker, der viser mig så stor tillid, når vi sidder og snakker sammen, siger Lisbeth Pape Lind.

Vi forsøger i hvert fald at gøre en forskel, så jeg bliver selvfølgelig rigtig glad, når en bruger kommer hen til mig og siger, at hun virkelig har brugt noget af det, vi har snakket om. For man kommer virkelig til at holde enormt meget af de mennesker, man møder heroppe, siger Pernille Holck Draborg.

               

16. januar

Bevilling fra Spar Nord Fonden

Det er med stor taknemmelighed, at vi har modtaget en bevilling...
16. januar

Julebanko 2023: TAK til alle sponsorer

TAK! En stor tak til alle, der har været med til...
3. juli

Ny podcast om senfølger

Følg med når vi i løbet af den næste tid udgiver...