Skønlitteratur og biografier
Her er en liste over de bøger, som vores brugere har anbefalet. Den vil løbende blive opdateret.
“Alleingänger – En svag dreng”
Følelsen af ensomhed er overvældende, når livet er formet med mishandling, svigt, mobning og seksuelle overgreb. Denne følelse kan bl.a. forstærkes i mødet med læger og sagsbehandlere.
Forfatter: Jens Mortensen.
Forlag: Mellemgaard, 2016.
“Brev til mor – Om at komme ovenpå efter en svær barndom”
En historie om at overleve syv år med incest og om ikke kun at komme ud på den anden side, men også om at blive stærkere igennem fortidens smerte.
Forfatter: Malene Lauritsen og Carsten Graff.
Forlag: StemningsHotellet, 2016.
“Barndomsnatten i dagens lys”
En selvbiografi om en mors seksuelle udnyttelse af sin søn. Kurt fortæller, hvordan han kommer videre fra et liv i misbrug, selvhad og angst til et liv, hvor kærlighed til sig selv, andre og livet giver mening.
Forfatter: Kurt Kyed.
Forlag: Kurt Kyed, 2014.
“Det bliver sagt”
Kristian bliver seksuelt krænket af en pædofil vaneforbryder fra han er 9-12 år. Efterfølgende er der en årelang kamp om overlevelse og mange års psykoterapi.
Forfatter: Kristian Ditlev Jensen.
Forlag: Gyldendal, 2013.
“Glaspigen”
Ida bliver i barndommen udsat for faderens seksuelle overgreb. Som voksen bliver hun indlagt på psykiatriske afdelinger over 70 gange, men hun befinder sig i et hårdt behandlingssystem.
Forfatter: Juliane Preisler.
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 2007.
“Hvem passer på mig?”
Izzys beretning om en barndom med høre- og synshandicappede forældre, der mishandler hende. Hun slipper væk som 12-årig og de næste mange år består af børnehjem, plejefamilier og graviditeter.
Forfatter: Izzy Hammond med Robert Potter.
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 2008.
“Kalak”
En personlig beretning om Kim, der bliver seksuelt misbrugt af sin far som ung. Dette udvikler sig til, at Kim senere i livet bliver stofmisbruger. Samtidig også en skildring af livet og kulturen på Grønland.
Forfatter: Kim Leine.
Forlag: Gyldendal, 2007.
“Kunsten at græde i kor”
Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.
Forfatter: Erling Jepsen.
Forlag: Borgen, 2007.
“Ud af mørket”
Om arbejdet med tre patienter, der af forskellige årsager ikke vil tale. Den egentlige årsag viser sig bl.a. at være seksuelt misbrug og psykiske problemer.
Forfatter: Torey Hayden.
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 2008.
“Zornig – Vrede er mit mellemnavn”
En beretning om, hvordan Lisbeth overlever en opvækst fyldt med svigt, vold og overgreb fra voksne omkring hende. Hun skildrer med barnets øjne sin egen opvækst med hverdagens rædsler.
Forfatter: Lisbeth Zornig Andersen.
Forlag: Gyldendal, 2011.
“Zornig – Fra vred til voksen”
Lisbeth fortæller, hvordan hendes voksenliv stadig i dag er gennemsyret af senfølger fra opvæksten, der var præget af seksuelt misbrug, fattigdom og forældrenes alkoholisme.
Forfatter: Lisbeth Zornig Andersen.
Forlag: Gyldendal, 2018.
“Jeg ville have sagt det, hvis…”
I denne håndbog kommer livseksperterne – dem, der har oplevet overgreb – selv til orde med deres oplevelser og anbefalinger. Disse råd suppleres af fageksperters vejledninger. Den giver et indblik i, hvilke midler seksuelt krænkede børn bruger i forsøget på råbe voksne omsorgspersoner op, så de opdager overgrebene og hjælper med at få dem stoppet.
Forfatter: Lisbeth Zornig Andersen et al.
Forlag: Huset Zornig
“Planen”
I denne bog lever drømme under umulige vilkår i et understimuleret miljø præget af vold og kriminalitet, samt en selvforstærkende underklasse-jantelov, der mere end noget andet dikterer, at man ikke skal tro, man er en skid.
Forfatter: Morten Pape.
Forlag: Politikens forlag
“Elsk dig selv – en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle”
Budskabet er blandt andet, at det er helt o.k. at leve livet langsomt og insistere på nærvær og dybde – man behøver ikke at brænde igennem og powerpræstere.
Forfatter: Ilse Sand.
Forlag: Forlaget Ammentorp.
Senest opdateret september 2019.